torsdag 9. oktober 2014

Arbeidslivet i India :)

Arbeid opptar faktisk mesteparten av livet vårt, hvis du tenker over det, offisielt så skal du arbeide i 8 timer for å bli vurdert på heltid. Men folk jobber jo forskjellig i forskjellige land avhengig av kulturen. For en typisk indisk middelklasses yrkesperson begynner dagen mellom kl.6 og 9. Morgenstell blir etterfulgt av frokost og deretter drar han/hun på jobb. Så kommer den hektiske delen, fordi offentlig transport i India er nemlig utviklet bare i New Delhi og Mumbai, enkeltpersoner i resten av byene enten nødt til å pendle via egne midler, eller bære irritasjon over den daglige trafikken i delt auto-rickshaw eller tuk tuk som de er mer kjent som rundt om i verden. Dette er etterfulgt av minst 8 timer(noen ganger til å med helt opp til 12 timer) med arbeid og deretter en tur tilbake hjem i samme delte tuk tuk.


Indisk kultur har en slags hierarkisk ledelsesstruktur, de forventer sjefen til å gi dem opprykk, de er selv fremme og de er ikke ansett for å være beskjedene. En sterk arbeidsmoral er synlig i samfunnet og de er veldig hardtarbeidende. Arbeidstiden i India begynner sent og er ferdig sent. De er ydmyke i møter, de snakker heller aldri uhøflig mot hverandre eller utfordrer andre personers ideer. Kulturen i India har jo ikke gått så særlig langt i å akseptere kvinner på arbeidsplassen og/eller som leder, samfunnet er sterkt mannsdominert og kvinner er blitt betraktet som uselvstendig i forhold til menn.

Nå litt om hva som skiller jeg fra Norge og India i jobb samfunnet:
1.      
o    Forholdet mellom sjef og ansatte
I India så er forholdet mellom sjef og underordnede veldig formell og hierarkisk, mens i Norge så vil jeg nok si at det er en helt gjennomsiktig kultur(det er jo sikkert noen som ikke kjenner sjefen sin i det hele tatt), men det varierer jo selvfølgelig fra selskap til selskap.
2.      
P    Politikk
Det er jo så klart en stor forskjell mellom to selskapers prinsipper i Norge og India. I de fleste norske selskaper, ville det være en klar definisjon av hva en arbeidsgiver vil betale for og hva ikke. Mens i India så vil selskapet prinsipper være ganske fleksible.
      
      Arbeidstid
Arbeidslivet er den store forskjellen i mange land. Mesteparten av folket i Norge har en tendens til å jobbe ca.6 timer i døgnet. Men i India er det jo så mange fagfolk, som drar til arbeid ca. klokka 9 og ikke kommer hjem før klokka er 21. De fleste av dem “bor” på jobb i 12 timer. Det er jo ikke nødvendig å jobbe i 12 timer, men i India så er det en akseptert vane å jobbe i flere timer/overtid.


Nå over til en litt mer alvorlig ting, nemlig barnearbeid. I dag er faktisk 10-20 % prosent av indiske barn involvert i barnearbeid som f.eks prostitusjon og slaveri. Grunnene til dette er jo mange, en viktig årsak er at fattige familier må sende barna sine i arbeid for å overleve, ofte fordi en eller begge foreldre er døde. Jeg så faktisk en dokumentar før jeg kom hit som handlet om en indisk jente som hadde jobbet på en tobakksfabrikk siden hun var ti, og nå var hun 16. Faren hennes døde når hun var 10 og det tvunget henne ut i arbeid for å kunne forsørge familien sin, og dette førte derimot til at hun måtte slutte på skolen, og for å toppe det hele så blei hun gifta bort som 13-åring. Mannen hennes var maler og han sleit med å få noe maleoppdrag, og derfor måtte hun fortsette å jobbe på tobakksfabrikken, noe som hun sikkert fortsatt gjør. 

Skrevet av: Michael :/

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Barnearbeid
http://forskning.no/ledelse-og-organisasjon-internett-data-informasjonsteknologi/2012/12/ikke-lonnsomt-pa-india-toget
http://fokusindia.no/2013/02/arbeidskvinner-i-india-kjonnsforskjeller-og-okonomiske-konsekvenser/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar