Tradisjonsrikt er kanskje det ordet
som best beskriver India. Mat er vel kanskje det første som dukker opp i mitt
lille hode når jeg tenker på India. Indere betrakter maten som en gave fra
gudene, og man spiser ikke bare for å opprettholde livet, men kosten er også et
middel til å oppnå en fysisk og åndelig balanse. Riktig sammensetning av
ingrediensene til hvert måltid og rikelig bruk av kryddere og urter er svært
viktig for å gjøre en person til et mer balansert og sunt individ.
På 1500-tallet invaderte mogulene(subkultur)
det nordlige India, og den fremmede innflytelsen har preget mange områder av
Nord-Indias kultur i dag, ikke minst kokekunsten. De blandet sin egen matkultur
med det lokale, og slik oppstod det et elegant kjøkken berømt for sine grønnsaks-
og kjøttretter. Laget ved hjelp av ingredienser som f.eks. yoghurt, nøtter,
mandler og safran. Landet er også kjent for sine mange varianter av brød som
serveres til de fleste retter. Sør i landet er matlagningens fremste kjennetegn
kjærligheten for frukt og grønnsaker. Tørkede bønner, erter og linser hører med
til den daglige kosten og er en viktig proteinkilde. Kjøttretter av kylling
eller lam blir mest brukt, siden storfekjøtt er tabu for hinduer og svinekjøtt
for muslimer. I hele India er ris basisføde, men i nord erstattes risen ofte
med bakverk av bl.a. hvete, f.eks chapati. Tandoori-retter eller mat tillaget i
en leirovn. Tandoori-kylling og nan-brød er blitt et vanlig begrep over hele
verden. Inderne spiser også mye mer vegetarisk mat enn man gjør i Vesten.
Landet har et spesielt godt klima når det gjelder dyrking av grønnsaker og
frukt, og markedene er fylt av fremragende varer.
I motsetning til å være kjent over
hele verden, så er vel den norske mattradisjonen litt beskjeden på den kanten,
jeg mener det er jo nesten tusenvis av indiske restauranter i Norge og ellers i
verden, mens det er veldig få norske restauranter ellers rundt om i verden. Jeg
har faktisk prøvd å lete etter en norsk/skandinavisk restaurant her i India,
men det er umulig, selv om jeg ikke har blitt helt lei av den indiske maten
ennå(vent! det kommer jeg jo aldri til å bli heller da :/). Den norske mattradisjonen
er jo ikke like sterke som i India fordi i Norge så spiser jo ikke alle den
typiske norske maten som f.eks poteter og kjøttkaker til middag, men heller
f.eks pasta eller taco.
Fra mat til noe som kalles for Divali, som er en lysfest som feires i måneden kartikka(oktober/november). Først og
fremst så betyr Divali “en rekke med lys”, og feires til ære for gudinnen
Lakshmi, men den feirer også lysets seier over det mørke, kunnskap over
uvitenhet, gode over det onde og håp over fortvilelse. Hjemmet skal gjøres
rent, det skal pyntes med lys og hinduene finner frem sine fineste antrekk før
gudinnen Lakshmi skal komme på besøk og velsigne hjemmet og bringe lykke i året
som kommer. Etter at man er ferdig med å be til ære for Lakshmi, så feirer man
med å skyte opp fyrverkeri. For en vanlig hinduistisk familie så følger det en
familie middag, etterfulgt av en gaveutdelig mellom familiemedlemmer og nære
venner. Denne lysfesten feires som regel i tre til fem dager, og siden det er
på denne tiden hinduenes nye år begynner så blir denne lysfesten om til en
slags nyttårsfeiring også. Divali feires faktisk ikke bare i India, men i 11
andre land også. Det er jo det at indere/hinduistene legger så mye inn i dette
at det blir så spesielt og så tradisjonsrikt for India som en kultur. Det
nærmeste Norge kommer dette er vel julaften og nyttårsaften.
Bryllup er jo en ting som er veldig interessant
i India, en ting er at selve feiringen foregår over flere dager, men en annen
ting er at det kommer som regel rund 1000-10000 gjester og noen av disse
gjestene er til og med helt ukjente for bruden og brudgommen. Selv om de fleste
bryllupene i India er arrangert, er det noen urbane steder i hvor noen par
velger å gifte seg uten å innblande familiene sine. Hvis jeg skal sammenligne med Norge så blir
det som å sammenligne rødt og blått, to helt forskjellige ting altså. I India
så er det jo stor fokus på at begge familiene skal bli bindet for livstid akkurat
som bruden og brudgommen, mens i Norge så tror jeg ikke at familiene til paret
som nettopp har gifta seg er sååå sinnsykt keene på å komme så nær innpå en
annen famille, som igjen har noe med den norske kulturen å gjøre. Som også gjør
at det skiller seg så mye i fra den Indiske.
Skrevet av: Michael :/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar