torsdag 9. oktober 2014

Det religiøse India

Religion er noe av det som preger kulturer og samfunn mest, selv om du ikke er troende. Det er fordi det ligger så mye historie bak begrepet. De fleste lærer noe av historien, eller har et forhold til det for å kunne forstå andre mennesker. En religion tar for seg en oppstandelse av jorda, leveregler, en definisjon av hva som skjer etter døden, og mange tradisjoner. Dermed kan du se religiøse ritualer og religiøs bebyggelse rundt deg hele tiden. Bare i vårt lille land Norge er det kirker over alt, i Oslo er moskeer og hinduistiske sentere bygget og vi har områder med halal-slaktere og parker med kunst fra forskjellige religioner. I tillegg har det norske flagget korset i seg, det kristne symbol. 

Tilbake til landet dere skal lære noe om, det religiøse India. 
Når jeg drar rundt i byen ser jeg templer og moskeer ved min høyre og venstre side, damer går rundt med hijaber og utenfor boliger er det bygd hinduistiske guder. India består faktisk av 82 % hinduer, men ikke nok med det, 12 % muslimer, 2,3 % kristne og 2 % sikher. Jeg har valgt å fokusere på hinduismen nettopp fordi en så stor del av befolkningen knytter seg til den.


Jeg snakket med en norsk ungdom som bor i India, hun heter Astrid, og fortalte meg det hun føler er den største forskjellen fra religion her i India og i Norge. Det handlet om at ungdommer i Norge har en tendens til å se litt rart på de som er kristne, eller dømmer de som er muslimer og tenker at de er som alle andre i Midtøsten. På den andre siden der hun bor i India er det stor åpenhet til temaet religion, for alle er en del av det. Svarer du at du ikke er religiøs blir indiske ungdommer sjokkert. I tillegg er det sånn at du som oftest følger den samme religiøse retningen som foreldrene dine er tilhenger av, er de hinduer, blir du også det. Dette er litt som kastesystemet som har dominert den Indiske kulturen i mange år. Den er avskaffet nå, men er allikevel fortsatt synlig. Hun fortalte at et spesielt fellesskap var å se mellom de hinduistiske ungdommene, som kommer av at de tror på det samme og har like verdier og tradisjoner i familiene deres. Det stammer nemlig fra religionen. Det trekker oss til neste punkt på planen. 

Hva er hinduismen?
Hinduismen bygger seg på India, og India på hinduismen. Det finnes 950 millioner hinduer i verden, og 900 av de bor i India. Det vil si at det landet vi befinner oss i nå er det mest hellige stedet for religionen. Noe av det som påvirker landet mest, er det at hinduistene tror på gjenfødelsen. Dette styres av hvor god karma du har, og derfor er det mange hinduister som lever fredelig. Målet er å bryte seg ut av gjenfødelsen, som kalles samsara. Da blir de en del av Brahman, som er den skaperen i Hinduismen.


Som jeg har skrevet i innlegget om politikk har hinduismen vært opphavet til mange konflikter i dag. Kastesystemet startet opp i hinduismen, når du ble gjenfødt ble du født inn i en kaste, og for å komme til en bedre kaste neste liv må du få bedre livsstil og karma. Det stammer fra et eldgammelt system hvor Manusmriti og Puranaene omtaler ordet “varna” som betyr farge, type og kategori. Et system bygget opp på å kategorisere mennesker fører til rasisme og uenigheter mellom kastene. De som blir kasteløse er urene og bor i egne områder på grunn av økonomiske og sosiale årsaker.

 Hinduismen medfører at den regelen sier at du også bare kan gifte deg med en fra samme kaste finner over alt i India, som begrenser friheten til enkeltmennesket.
Hinduismen er også så stor at det er opprettet egne hinduistiske partier, og den evige kampen om Kashmir startet i at muslimer og hinduer begge ville ha kongedømmet som deres sted.
På en måte har hinduismen og alle de andre religionene gjort at India består av mange multikulturelle samfunn, med religiøse tradisjoner, bebyggelse og fester. På den andre siden har det skapt konflikter mellom de regjerende religionene, og tatt med seg et kastesystem inn i landet som er opphavet til fattigdommen mange steder. Jeg syntes i hvert fall det er spennende å gå rundt i et land som klarer å fungere med så mange ulike retninger og meninger om hvorfor vi lever i dag. 

Vær hilset :) 
E.B.V- Elisabeth 

Kilder: 
      http://no.wikipedia.org/wiki/Kaste Lastet ned 2.10.2014
https://snl.no/Religion_i_India Lastet ned 02.10.2014 
Astrid Brøvig Silde- Jente fra India 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar