torsdag 9. oktober 2014

Politikkens former og historie, spennende? Ja

Er det en ting som betyr noe for hvordan et land er bygget opp, er det politikk. Mange tenker sikkert at politikk bare er tungt stoff bygget på lover og regler, men tenk på alt det samfunnsaktuelle vi kan lese om India i dag, det meste har en tilknytning til politikk. For å forstå India bør man ta en titt på de politiske formene, og jeg skal lede dere på god vei.

DelstateneIndia er et land med 29 delstater, og landets uavhengighet stammer fra kolonitiden. De lenget etter frihet fra britene, akkurat som Norges frigjørelse fra Danmark, som de fleste kjenner, alt det der med den nasjonalistiske følelsen og spiren. Det var et ønske om en egen lov og et indisk kongedømme. Det britiske India omfatter det vi i dag kjenner som India, Bangladesh, Pakistan og deler av Burma.
En viktig person som hadde en del med den politiske utviklingen å gjøre var Ghandi. Han kjempet i perioden før 2.verdenskrig, og var frontfigur for uavhengighetsbevegelsen. Hans ønske var å opprette en parallell økonomi, som skulle føre til at inderne slapp å betale skatt til Stor Britannia og slippe å kjøpe britiske varer. Han er den dag i dag et forbilde for mange 1000 indere som blir behandlet urettferdig.
Etter andre verdenskrig hadde mange millioner indere kjempet for den britiske siden, det var først etter enden på krigen at spørsmålet om å bli en egen stat igjen dukket opp. Nå ble det et skille mellom de største og ledende religionene, muslimene ledet av den muslimske liga var redde for å bli festet til et hinduistisk og frigjort India. Dermed foreslo de at Pakistan skulle bli en egen stat. Den skulle ta for seg de områdene med flest muslimer. Denne inndelingen ble først ferdig rundt 1950, og er grunnen til kriger mellom hinduer og muslimer i dag. Enigheten om fyrstedømmer som Kashmir er ikke enstemmig, usikkerhet om hvem som bør ha makt over byer som disse skaper krig. Når de fikk sin uavhengighet i 1949 ble det stort fokus på å fronte demokratiet. Et demokrati er en folkestyrt form, der alle myndige er med på å stemme på hvilke personer som skal representere dem og landet. Det var en ting de ikke helt klarte å avskaffe med den nye uavhengigheten, kastesystemet


Kastevesenet kan defineres som et system som deler hele samfunnet inn i et stort antall grupper med medfødt og arvelig medlemskap, som er både atskilt og forbundet med hverandre gjennom tre karakterer:

1. Atskillelse, men fokus på ekteskap og kontakt, direkte eller indirekte.
 2.  Arbeidsdeling, du blir tildelt et slags yrke som er vanskelig å skifte ut.
 3.  Hierarki, som rangerer gruppene på en skala som deler dem inn i høye og lave kaster.

 Det er altså en rangering av mennesker etter tildelte statuser, det gir også regler til hvordan medlemmer av ulike kaster skal forholde seg til hverandre.

Over til hvordan det er i dag.
Hvis alle mennesker i verden skulle ha samme forbruk som et gjennomsnittsmenneske i India, hadde vi trengt 0. 5 jordkloder. Sier det deg noe spesielt?
Nemlig at hvis alle menneskene i India hadde hatt samme forbruk som et gjennomsnittsmenneske i vesten, hadde vi ikke klart oss med en klode.
Befolkningsveksten øker enormt og truer ladet. Dette er derfor et av de største politiske spørsmålene i landet. Både fordi forskjellen på de rike og fattige vokser med folketallets vekst. Regjeringen fungerer på denne måten: Hver av delstatene har hver sin regjering, samtidig er det den sentrale regjeringen som står til ansvar for utenlandske problemstillinger, valuta, forsvar og utvikling.
Delstatene har ansvaret for skole, jordbruk, kollektivtransport og annet innenfor deres geografiske områder.
I tillegg til dette er India et av landene i verden med mest modernisering, på samme tid som de klarer å holde på tradisjonelle verdier. Korrupsjon er også er problem. India har i likhet med Norge stemmerett. I Norge går de fleste og stemmer på det partiet de liker best, men i India er det så stor forskjell på rik og fattig at det i mange tilfeller ender med at de rike kjøper stemmene til de fattige. Partiene er også korrupte, de kan til tider bestikke de som teller opp stemmene til å gi dem flere stemmer. Det er rett og slett et problem at man ikke kan stole på fremgangsmåten for valg, da mister folk lysten til å engasjere seg og det kan skape uro og konflikter i landet.

Befolkningsveksten som preger indisk politikk i høy grad fører til at jenter som er uønsket i India blir drept allerede i mors livmor, eller blir utsatt for aktiv dødshjelp. Diskrimineringen av kvinner følger dem opp gjennom hele oppveksten. Disse kulturelle trekkene ser man i hele landet, men best i hindusamfunnet og er nå staten jobber med. De ble en demokratisk republikk etter frigjørelsen, men sliter med korrupsjon i partiene.
Indias politikk blir bare viktigere og større, og nå har de lyst til å bli et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd. I tillegg har de blitt en atommakt, som har truet konflikten med Pakistan om Kashmir.

Politikk er spennende, ja. 

E.B.V aka Ellis 

Kilder 
Eriksen, Thomas(1998): "Små steder-Store spørsmål" Universitetsforlaget 
http://www.globalis.no/Land/India lastet ned 06.10.2014

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar