torsdag 9. oktober 2014

Fargerik høytid

 Kjenner du igjen dette? 

Rundt oss er alle templer pyntet opp med farger, "Happy Holi", hører man rundt seg hele tiden, og vis er sier selvfølgelig det samme tilbake. Så får man utdelt farger av forskjellige typer eller faget vann og videre kaster du fargene på andre og smører de i ansiktene og på kroppen. Til slutt er alle så fargerike at man nesten ikke kan gjenkjenne venner og bekjente. 




Da jeg først hørte at Holi-festivalen nærmet seg var det sommer fugler i magen. Jeg har studert masse om religion i India nå, og har ventet på å kunne fortelle dere om en av de største festene i landet. 

Det er en vårfest som feires ved fullmåne i februar/mars. Festen er knyttet til ønsket om fruktbarhet i årets løp. Festivalen har religiøse røtter og assosieres med Shiva og Krishna: 
Gudene Shiva- ødeleggeren, gjennom hans hår renner den hellige elven ganges, Krishna- en av de viktigste ”avatarene” til Vishnu, som han sendte ned til jorden som er frelserskikkelse. 

Den har utviklet seg i litt feil retning, og folk har glemt litt av budskapet til festivalen, så nå holder folk flest den for morsomheter og av tradisjon. Men i utgangspunktet feirer de for å symbolisere brenningen av Holika-demoner og for ødeleggelsen av det onde, derfor tennes store bål i gatene. Selv om feiringen stammer fra Hinduismen, blir den også feiret rundt om i verden som en sosial greie, som dere også kan se på det første bildet. "Color me rad" er bare en av mange etterligninger av Holi-festivalen. Holi har etterlatt seg store fotspor i hele verden, og sier bare litt om hvordan India og området rundt påvirker verden i stor grad. 

E.B.V aka ellis 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar